close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej
  • AKTUALNOŚCI

  • 5 września 2017

    Już trzecia edycja Dnia Polsko-Chińskiego Biznesu odbyła się 29 sierpnia w Ambasadzie RP w Pekinie. Głównym celem tegorocznej edycji była promocja polskiej żywności w Państwie Środka.

    Spotkanie rozpoczęło się rozmowami w formacie B2B między polskimi producentami i eksporterami żywności a chińskimi importerami i dystrybutorami - stronę polską reprezentowało łącznie 25 firm, których przedstawiciele prowadzili rozmowy z ponad 150 potencjalnymi kontrahentami. Polskie firmy promowały wyroby mięsne, słodycze, soki, napoje, mrożone owoce i warzywa oraz alkohole. Za całość organizacji rozmów biznesowych odpowiadał Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Pekinie.

     

    W ramach kampanii „Smaki Europy - jakość i tradycja” zorganizowano również konferencję prasową z udziałem 30 dziennikarzy reprezentujących chińskie media. W konferencji wziął udział prezes Krajowej Izby Gospodarczej Andrzej Arendarski.

     

    Na zakończenie Dnia Polsko-Chińskiego Biznesu goście zostali zaproszeni do udziału w przyjęciu, w trakcie którego mieli okazję spróbować wykwintnych dań przygotowanych przez czterech polskich kucharzy. Przemówienie skierowane do uczestników spotkania wygłosił chargé d'affaires Piotr Gillert.

     

    Dzień Polsko-Chińskiego Biznesu odbył się w przeddzień Anufood China - największych targów importowanej żywności w północnych Chinach. Na stoisku przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego zaprezentowało się sześć firm. Kolejne dwie firmy wystawiły się niezależnie.

    Dzień Polsko-Chińskiego Biznesu w Ambasadzie RP
    Konferencja prasowa w ramach projektu Smaki Europy - Jakość i Tradycja
    Konferencja prasowa w ramach projektu Smaki Europy - Jakość i Tradycja
    Materiały o polskiej branży spożywczej przygotowane dla gości Dnia Polsko-Chińskiego Biznesu w Ambasadzie RP w Pekinie
    Przemówienia w czasie otwarcia przyjęcia, które odbyło się w ramach projektu Smaki Europy - Jakość i Tradycja
    Przemówienia w czasie otwarcia przyjęcia, które odbyło się w ramach projektu Smaki Europy - Jakość i Tradycja
    Przyjęcie, które odbyło się w ramach projektu Smaki Europy - Jakość i Tradycja
    Rozmowy B2B w czasie Dnia Polsko-Chińskiego Biznesu
    Rozmowy B2B w czasie Dnia Polsko-Chińskiego Biznesu
    Rozmowy B2B w czasie Dnia Polsko-Chińskiego Biznesu
    Rozmowy B2B w czasie Dnia Polsko-Chińskiego Biznesu
    Wywiad z kucharzem przed przyjęciem

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: