close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej
  • AKTUALNOŚCI

  • 13 grudnia 2018

    Studenci polonistyki poznali polskie tradycje kulinarne doskonaląc przy okazji znajomość języka polskiego

    W dniu 5 grudnia 2018 r. w ambasadzie RP w Pekinie odbyła się wyjątkowa lekcja języka polskiego połączona z warsztatami kulinarnymi dla studentów III roku polonistyki na Pekińskim Uniwersytecie Języków Obcych (PUJO). Uczestnicy warsztatów uczyli się pod okiem małżonki ambasadora Izabelli Zajączkowskiej oraz kucharza placówki pieczenia polskiej szarlotki, ćwicząc przy tym słownictwo związane z wyposażeniem kuchni i gotowaniem. Wydarzenie było także okazją do doskonalenia umiejętności tłumaczenia symultanicznego z polskiego na chiński.

     

    Po części praktycznej na wszystkich studentów i wykładowców czekała niespodzianka – bigos ugotowany według domowej receptury przez panią Izabellę Zajączkowską, która jednocześnie przybliżyła gościom historię tej potrawy i związane z nią tradycje świąteczne. Po poczęstunku, na deser podano upieczoną wcześniej szarlotkę. Studentom towarzyszył dziekan Wydziału Języków i Kultur Europejskich PUJO prof. Zhao Gang oraz lektor języka polskiego Andrzej Ruszer.

    Uczestnicy warsztatów kulinarnych
    Uczestnicy warsztatów kulinarnych
    Uczestnicy warsztatów kulinarnych wraz ze starszymi kolegami i wykładowcami polonistyki
    Uczestnicy warsztatów kulinarnych wraz ze starszymi kolegami i wykładowcami polonistyki
    Studentki III roku polonistyki notują przepis na szarlotkę
    Studentki III roku polonistyki notują przepis na szarlotkę
    Studenci polonistyki próbują bigos według przepisu p. I. Zajączkowskiej
    Studenci polonistyki próbują bigos według przepisu p. I. Zajączkowskiej
    Studenci polonistyki notują przepis na szarlotkę
    Studenci polonistyki notują przepis na szarlotkę
    Poczęstunek
    Poczęstunek
    P. Izabella Zajączkowska ze studentami III roku polonistyki
    P. Izabella Zajączkowska ze studentami III roku polonistyki

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: